Afschaffen die handel!


Beetje vreemd om hier op 39 jarige leeftijd voor uit te komen maar het zij zo: ik geloof niet meer.

Zelfs een keurig gevoerd feedback gesprek (zowel zender als ontvanger) resulteert niet zelden in een ‘aanval-verdediging’ mechanisme. Is het niet verbaal dan is het op gevoelsniveau. Een ‘live fragment’ van een nader onderzoekend gesprek na een feedback moment:

‘Jij ontving de feedback inderdaad keurig maar het voelde voor mij als een professionele houding en ik zag niet wat het echt met jou deed.’
‘Maar zou het zo kunnen zijn dat ik zaken nog niet helder had waardoor ik zelf niet eens wist wat het met me deed?’  

De een gaat via voelen naar denken de ander via denken naar voelen maar we komen al dichter bij elkaar. Er is geen foute route.

Jongens, stop met dat investeren in feedback trainingen en leer elkaar ‘vast pakken’. Onderzoek elkaars waarheden en behoeftes. Ga van feedback geven naar elkaar willen begrijpen en kijk samen naar wat er nodig is om de situatie effectiever te maken.  Geen ontvanger, geen zender maar beide verantwoordelijk voor het effectiever maken van de situatie.  Gedrag heeft een aanleiding, en dat verdient ook een plek. De aanleiding is een wezenlijk onderdeel van het gesprek. Hij ligt echter niet vaak op tafel (onderstroom).

Als ‘het geven van feedback’ het doel wordt i.p.v. het middel, schiet je het werkelijke doel voorbij: bewustwording…ontwikkeling… Feedback creëert vaak een onveilige situatie. Het maakt iemand ‘schuldig’ en de ander ‘onschuldig’.  Daarom kun je trainen tot je een ons weegt maar blijft de klacht vaak ‘we spreken elkaar niet aan’. Maar zo simpel is het zelden. Het gaat hier over kwetsbaarheid. Leren heeft veiligheid nodig. De veiligheid om ieder zijn aandeel te kunnen laten pakken.

Een blinde vlek wordt zichtbaar door er een spotlight op te zetten maar je kunt ook samen rustig het gordijn open schuiven. Feedback geven? Afschaffen die handel! Pak elkaar vast. Figuurlijk dan he..anders worden we massaal opgescheept met de training ‘ongewenste intimiteiten op de werkvloer’.

Deel dit bericht:Geplaatst op november 26th, door Nancy Kerstens in Artikelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *