Kijk dan


Klein stukje theorie ter inleiding vooraf. Ik werk veel met de cognitieve schakel. Gebeurtenis (trigger uit omgeving), Gedachte, Gevoel, Gedrag, Gevolg. Ik ben niet zo van het heilig verklaren van modellen, maar dit is wel een van mijn favorieten. Dit samenraapsel aan woorden gaat vooral over de tweede. Gedachte in de zin van ‘betekenis die we ergens aan geven’ of ‘overtuigingen die zich genesteld hebben’.

Maandagochtendspits. Coaching on the job door een 4 jarige kleuter. ‘En nu in het bakje doen. Nee, ik wil die rode..’ Ja ja, je broer krijgt die witte. ‘Nee mam, dat zijn geen witte’. Ik ga vervolgens, als volwassen vrouw, weerleggen dat dit wel witte druiven zijn. Als mijn dochter nogmaals zegt ‘Kijk dan mam, ze zijn groen’. kijk ik met nieuwe ogen naar de druiven. Mijn eerste neiging is om uit te leggen dat ze dit witte druiven noemen. In gedachten al anticiperend op een waarschijnlijk volgend ‘waarom’ en ik (wederom) geen enkel idee heb, besef ik dat er maar een antwoord is wat goed is. ‘Je hebt gelijk mop, ik moet gewoon kijken. Ze zijn groen’.

De gedachte die ik heb over die druif, die hoeft niet waar te zijn. Soms helpt iemand je anders kijken. Geen wereld schokkend inzicht dit keer, maar toch. Vaak ontstaat, door het nieuwe inzicht, weer ruimte. Ik heb een mooi vak :-)

 

Deel dit bericht:Geplaatst op juni 15th, door Nancy Kerstens in Artikelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *