Mist


MistDie rotsneeuw. Ik ga niet meer verder, roept mijn 8 jarige zoon tegen de wind in. Huilend tref ik hem bij het einde van de sleeplift aan. De stuifsneeuw prikt in mijn neus.

Ik kijk rond.
Hij volgt mijn blik.
We zien alleen sneeuw en mist.

Prima. Ik ga wel verder, om de hoek is het beter, roep ik terug. Ik vervolg rustig mijn weg, zodat hij me kan volgen. En dat doet hij. Stampvoetend. Met ski’s ziet dat er grappig uit.

Maar ik lach niet.
Ik kijk wel uit.

Ik heb namelijk beloofd dat we naar een mooie piste zouden gaan en hij beseft nog niet dat we eerst over dat rot stuk moeten. Mijn betrouwbaarheid staat op het spel. Net als bij sommige leidinggevenden.

Want waarom doet jouw leidinggevende niet wat hij zegt?
Er zijn twee scenario’s: Het lijkt zo. Of het is zo.

Het lijkt zo

Je manager is zich er niet van bewust.
Maar wat hij doet, klopt volgens jou niet met wat hij zegt.

Neem Harrie. Hij is leidinggevende van Leentje. Leentje vraagt hem in een overleg:
Ik merk dat ik het lastig vind, dat je wel aangeeft dat we een lerende organisatie zijn maar dat je nooit akkoord geeft op mijn opleidingsaanvragen. Hoe zit dat nou?

Harrie geeft aan dat hij akkoord geeft als hij vindt dat de opleiding echt nodig is. Hij knipoogt en zegt blijkbaar ben je goed genoeg Leentje, ben er maar trots op.

Maar Leentje is niet trots, ze is boos. Ze vindt leren leuk en ze wil zich blijven ontwikkelen.

Ze weet niet dat Harrie uit een arm gezin komt. Hij droeg kleding die zijn oudere 3 broers ook droegen, hij kreeg geen nieuwe fiets en vlees was voor de zondag. Elke gulden moesten zijn ouders omdraaien. Dus tja, zo’n opleiding blijft een luxe.

Hij gelooft echt wel in een lerende organisatie maar Harrie is sterk geconditioneerd. Hij wil wel, maar kan moeilijk geld uitgeven aan opleidingen. Erfenisje van vroeger.

En dan is er nog het misverstand
Verbinding, klantgerichtheid, ondernemend, eigenaarschap. Grote begrippen die iedereen anders inkleurt. Zoals Els. Zodra ze in haar organisatie ondernemend als kernwaarde introduceren denkt ze: dat past mij. Tenslotte komt zij uit een echt ondernemersgezin. Dan sta je 24/7 aan. Dat is een way of life.

Stomverbaasd ziet ze haar teamleider Gerda klokslag 17.00 uur naar huis gaan. En mails blijven in de avonduren onbeantwoord. Hoezo ondernemend? Waarom doet Gerda niet wat ze zegt?

Omdat op directieniveau de term ondernemend voor initiatief nemen, lef hebben en kijken naar rendement staat. Dat is een andere interpretatie. En dat weet Gerda. En misschien is het wel een keer uitgelegd aan Els, maar het werkt een beetje als de skileraar met een rijtje kleuters. De eerste twee weten de oefening nog, nummer tien frot maar wat aan.

En dan hebben we nog: Het is zo
Jouw leidinggevende doet anders dan wat hij zegt.

Meer uitzicht
Terug naar de sneeuw. Om uiteindelijk op die mooie piste te komen, moeten mijn zoon en ik over dat rot stuk. Ik weet dat, maar mijn zoon denkt: ze doet niet wat ze belooft. Ik kies ervoor om het gewoon te doen en hem sputterend te laten volgen, in plaats van een geduldige uitleg bij windkracht 5 boven op een berg. Hij komt er vanzelf achter dat ik uiteindelijk doe wat ik beloof en ik verduur zijn boosheid.

Een leidinggevende heeft meer uitzicht dan menig medewerker. Soms kiest hij of zij er voor om even van het pad af te wijken, om later beter in te kunnen voegen. Op korte termijn doet hij anders dan hij wat hij zegt. Vraag jezelf af: wat heb je nodig om (ook op de lange termijn) je manager of directeur te kunnen vertrouwen op zijn intenties?

Politicus in schaapskleding
En dan zijn er de politieke spelletjes. De wolven verkleed in schaapskleren. Met een brede lach en joviale klap smoren ze vanuit de hiërarchische verhouding jouw tegengesputter. Ze weten donders goed dat hun intenties minder mooi zijn dan hun woorden. Dat is een openbaar geheim. Maar de belangen zijn groot en complex en zijn belang staat op het spel. Strategisch en/of manipulatief gedrag is het gevolg.

Maar joh. Hij moet zichzelf in de spiegel kijken elke avond. Hoeveel last wil jij ervan hebben? Maak je geen illusies. Jij gaat hem namelijk niet veranderen. Accepteer het, of vertrek. En je weet: met de Grote Boze Wolf liep het ook niet al te best af ;-).

Conclusie
In de meeste gevallen is er een goede reden waarom je leidinggevende anders doet dan wat hij zegt. Maar soms is het allemaal even mistig. Heb je er last van? Dan ben jij aan zet. Ga de dialoog aan. Onderzoek het. Begrip en vertrouwen zijn een goed begin voor een prettige samenwerking.

 

 

 

 

Deel dit bericht:Geplaatst op april 6th, door Nancy Kerstens in Artikelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *